Aalbessen stekken – zo doe je het goed

De aalbes is een bladverliezende struik dat oorspronkelijk in het westen van Europa voorkomt, en normaal 1 tot 2 meter hoog kan worden. De aalbes plant is te herkennen aan zijn geelgroene bloemen en fel rode eetbare bessen. 


Aalbessen kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere houtachtige planten, gestekt worden in september. Ze nemen al voor de winter in het land is wortel, en beginnen zo het nieuwe seizoen met een voorsprong dus. Aalbessen vermeerderen is eenvoudig eenmaal je weet hoe je ze moet stekken. 


In dit artikel wordt besproken: 

 1. Wanneer je aalbes best stekt;
 2. Hoe je aalbes stekt;
 3. Het gereedschap nodig om aalbest te stekken;
 4. Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je aalbessen stekt;
 5. Conclusie; 

1. Wanneer stek je aalbessen? 

Er bestaan diverse methoden om aalbessen te vermenigvuldigen. Je kunt kiezen voor afleggen, stekken of zaaien in de buitenlucht. Echter, vanwege de beperkte succeskans van zaaien, wordt aangeraden om voor afleggen of stekken te gaan. Het aflegproces vindt plaats in het voorjaar, nadat de planten beginnen te groeien.

Stekken is zowel in de winter als in het voorjaar mogelijk. Om aalbessen te vermeerderen, zijn er verschillende opties. Het zaaien in de buitenlucht, wat vaak minder succesvol is, of je kunt kiezen voor stekken of afleggen. Voor het beste resultaat leg je af in het voorjaar, wanneer de planten net beginnen te groeien.

Zodra in het voorjaar de winter uit het land is en de laatste vorstperiode in februari gepasseerd is, beginnen in maart de knoppen van de takken te zwellen. Zodra de knoppen los komen van de stengels, kan je beginnen met stekken te snijden. 

 aalbes stekken

2. Hoe stek je aalbessen? 

 1. Stekken houdt in dat je 10 à 20 cm afsnijdt van jonge krachtige takken die het jaar ervoor gegroeid zijn. Zorg wel dat je bij het stekken telkens vlak onder de knop snijdt. Zo zit er onderaan de stek een knop. 
 2. Verwijder vervolgens de onderste knop: dit stimuleert de wortelvorming. Steek vervolgens de stek uit de grond, zo diep dat de bovenste knop net boven de grond kan uitkomen. 
 1. De stekken steek je in grond die je hebt losgemaakt. Zo kunnen de wortels doorgroeien en help je ze hierbij. De stekken kan je op een plek zetten waar ze minimaal een half jaar kunnen blijven staan. Zo worden ze hard en sterk genoeg om verplant te kunnen worden en te blijven overleven. 
 1. Je kan ze ook stekken op de plek waar ze kunnen blijven staan. De plant laat je dan het eerste jaar voluit groeien. Op het einde van het jaar snoei je de takken terug tot op 3 knoppen, wat de basis zal worden van je nieuwe plant. 
 1. Aalbessen kun je overigens afleggen door tak op de grond te leggen met daarover iets zwaars, zodat de tak blijft stil liggen. Aan de onderkant waar de tak de grond raakt, maak je een beschadiging aan de bast, zodat wortels sneller gevormd kunnen worden.
 2. Na een jaar kun je de tak losmaken van de moederplant. Als het blad gevallen is eind herfst, kan je de houtige stekken nemen. De houtige stekken van het afgelopen seizoen die toen genomen zijn wortelen meestal het beste. Hiervan kan je een hele twijg knippen en verdeel je deze in stukken van ongeveer 10 tot 15 cm lang. 
 1. Het is aan te raden om telkens de onderkant schuin af te snijden, en de bovenkant rechts, zodat vergissen niet mogelijk is. Daarbij snijd je de stek boven de bovenste knop ongeveer 1 cm af. Je kan de elastiekjes bundelen met elastiek waardoor de bovenkant gelijk blijft. 

Gebruik alleen rijp materiaal: als de scheut kan gebogen worden, is het hout nog veel te zacht om goed te laten wortelen. Het is aangeraden de stekken in stukken van elk vijf tot zes knoppen te verdelen. 

Het is belangrijk dat de stekken bewaard worden in lichte schaduw waar de grond is losgemaakt. De stekken kan je eens per maand voorzien van mest of samengestelde meststof. Net als een vlinderstruik stekken, is de aalbes een relatief eenvoudig te vermeerderen plant.

 Hoe aalbes stekken

3. Gereedschap nodig om aalbessen te stekken. 

Voor het stekken van aalbessen is het belangrijk om over een scherpe snoeischaar te beschikken. Een kleine schaar is voldoende, maar kan schade aanrichten indien het bot is. 

Het is aan te raden om te beschikken over stevige rubberen handschoenen. Deze bieden niet alleen maar bescherming voor je handen, maar zorgen ook voor een stevigere grip en makkelijker gebruik van de snoeischaar. 

4. Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je  aalbessen stek.

 1. Slechts snijden.


Boven de knop snijden is niet goed. Je moet onder de knop snijden en de onderste knop telkens verwijderen om de wortelvorming te stimuleren. 

 1. Te zacht hout.

De scheut mag niet buigen. Zo weet je dat het hout nog veel te zacht is om te laten wortelen. 

 1. Stekken slecht bewaren. 

De stekken moeten bewaard blijven waar er lichte schaduw is en waar de grond reeds losgemaakt is.

 1. Te veel mest gebruiken

Te veel mest gebruiken is niet goed. Je moet voorzichtig omspringen met het aantal gebruikte mest bij de stekken. Zo kunnen ze het best van allemaal blijven groeien en wortel schieten. 

Conclusie 

Het stekken van aalbessen is een gemakkelijke taak eens je weet wat, hoe en wanneer je het moet doen. Let op dat je over een stevige snoeischaar beschikt, dat scherp en roestvrij is, maar je ook handschoenen draagt tijdens het stekken zelf. 

Houdt telkens rekening met het aantal centimeters je afsnijdt, waar je afsnijdt en waar je de stekken legt. Je kan de stekken altijd bundelen en voorzien van een etiket met de nodige informatie op. Zo hou je altijd bij wanneer je ze gestekt hebt. 

Author

 • Thomas Goe

  Thomas is een gepassioneerd tuinder die graag haar kennis en ervaring deelt over het kweken van planten en bomen. Met jarenlange praktijkervaring en een diepgaand begrip van het onderwerp, schrijft Thomas boeiende en informatieve artikelen over alle aspecten van tuinieren, van planten tot composteren. Zijn artikelen geven praktische tips die zowel beginnende als ervaren tuiniers helpen hun doelen te bereiken.

Geef een reactie