Clematis snoeien – Wanneer, hoe en tips

Met de clematis heb je een relatief makkelijke plant aan je groene vingers. De plant is een die weinig zorg behoeft. Het is weliswaar handig om te weten welke clematis je in je tuin hebt staan. Welke soort je hebt, bepaalt wanneer je moet snoeien en in welke periode je dat moet doen.
Het is daarom aangeraden de plant op het juiste moment te snoeien. 

Sommige clematissen bloeien op de scheuten die het seizoen daarvoor reeds zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien alleen op de nieuwe aangroei van datzelfde seizoen. Er ontstaat een wirwar wanneer je niet zou snoeien van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.

In dit artikel zal het dan ook gaan over het snoeien van je Clematis:

  1. Wanneer je de Clematis best snoeit;
  2. Hoe je je clemantis snoeit;
  3. Het gereedschap nodig om een clematis te snoeit;
  4. Stekken van jonge clematissen;
  5. Stekken van volgroeide clematissen;
  6. Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je clemantissen snoeit;
  7. Conclusie; 
Beste manier om clematis te snoeien

1. Wanneer snoei je het best de Clematis?

Men onderscheidt 3 soorten Clematis:


Voorjaarsbloeiende Clematissen: Snoei en Onderhoud

Groep 1 bestaat uit clematissen die in het voorjaar bloeien. Deze planten ontwikkelen hun bloemen op hout dat in het voorgaande jaar is gevormd. Om de bloei niet te missen, is het essentieel om deze clematissen pas in de zomer na de bloei te snoeien; winterse snoei zou hun bloeiperiode tenietdoen.

Deze clematissen zijn gevoelig voor zware snoei en hebben niet jaarlijks een snoeibeurt nodig. Het wordt aanbevolen om elke twee jaar ongeveer een kwart van alle scheuten te verwijderen, wat de vorming van nieuwe uitlopers vanaf de basis bevordert en voorkomt dat de Clematis onderaan kaal wordt.

Vroegbloeiende soorten zoals Clematis alpina, Clematis macropetala en Clematis montana dienen, als ze te omvangrijk worden, direct na de bloei te worden gesnoeid. Bij voldoende ruimte kan dit beperkt of zelfs helemaal achterwege gelaten worden, vooral bij de kleinbloemige variëteiten.

(Vroeg)zomerbloeiende Clematissen: Soorten en Snoeitips

Snoeigroep 2 omvat de (vroeg)zomerbloeiende clematis, kenmerkend door de grootbloemige hybriden. Deze variëteiten bloeien vanaf eind mei tot begin juni, zowel op hout van het voorgaande jaar als op nieuw gevormd hout.

Voor grootbloemige soorten zoals ‘Hagley Hybrid’, ‘Jackmanii’ en ‘Multi blue’ is het verwijderen van dood hout in de winter aan te raden. Na de bloei in juni kunnen deze clematissen gesnoeid worden, maar een te rigoureuze aanpak wordt afgeraden.

Laatbloeiende Clematissen: Eenvoudig Snoeien voor Groei

De derde en laatste groep bevat de clematissen die op nieuw hout bloeien en het gemakkelijkst te snoeien zijn. Ze kunnen aan het eind van de winter sterk teruggesnoeid worden, tot 15-30 cm boven de grond, net boven een gezonde knop.

Tot deze groep behoren onder andere Clematis orientalis, Clematis texensis, Clematis tangutica en Clematis integrifolia. Dit biedt een kans voor een frisse start elk jaar, waarbij de planten krachtig terugkomen en rijkelijk bloeien.

Deze methode stimuleert krachtige groei en bloei op het nieuwe hout, waardoor deze groep ideaal is voor tuiniers die een onderhoudsarme maar toch indrukwekkende bloei willen realiseren. Door de eenvoudige en vergevingsgezinde snoeimethode zijn deze soorten uitstekend geschikt voor zowel beginners als ervaren tuiniers.

Wanneer clematis snoeien

2. Hoe snoei je de clematis?

  1. Haal de groei van de stengels van vorig jaar uit elkaar en haal ze van het steuntje als dat aanwezig is. De touwtjes die je gebruikt hebt om de clematis te leiden, kan je doorknippen.
  2. De bovenste aangroei knip je sterk af. Hou hierbij telkens 50 cm over. Hierbij moet je wel opletten dat je geen reeds groeiende scheuten of knoppen beschadigt.
  3. Het snoeisel van stap 2 mag je op een composthoop gooien. Je knipt verder met het topje van je snoeischaar de stengels verder terug naar achter. Je kan dit doen tot een tweede of derde paar ogen of knoppen boven de grond uitschieten. Je knip zet je op ongeveer 5 mm boven de ogen of knoppen.

Over het algemeen hebben Clematissen weinig snoei nodig. Je verwijdert altijd best dode of beschadigde stengels. Indien nodig kan je ze ook altijd inperken. Te lang geworden scheuten knip je af net boven een paar gezonde knoppen. 

3. Gereedschap nodig om een clematis te snoeien. 

Het enige gereedschap dat nodig is om een clematis te snoeien is een scherpe en schone snoeischaar. De snoeischaar mag dus met andere woorden niet bot zijn. Enkel met een scherpe snoeischaar kan je dus nauwkeurig te werk gaan, en het beste resultaat bekomen.

Groot gereedschap heb je niet nodig bij het snoeien van een clematis. Voor je gaat snoeien kan je altijd het gereedschap ontsmetten met alcohol. Zo voorkom je het overbrengen van ziektes van de ene op de andere plant.