Snoeien van Japanse esdoorn – zo doe je het goed!

De Japanse esdoorn is in de tuin een opvallende en makkelijk te onderscheiden boom. Van de boom bestaan er 13 verschillende soorten, en hij is altijd te herkennen aan zijn bladeren. De bladeren kunnen groen, geel, bruin, rood of wit zijn. Door de seizoenen heen wisselt de Japanse esdoorn van kleur. Daarbij is de boom winterhard, waardoor je er het hele jaar door van kunt genieten.

In dit artikel zal meer uitleg gegeven worden over de Japanse esdoorn. We zullen onder andere bespreken:

  • Wanneer je de boom snoeit;
  • Hoe je de boom snoeit;
  • Welk gereedschap je nodig hebt om de boom te snoeien;
  • Waar je op moet letten bij het snoeien.

Wanneer snoei je de Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is een trage groeier, waardoor het snoeien van de boom niet altijd nodig is. In een kleine tuin, of wanneer de esdoorn in een pot geplant is, is het daarentegen wel nodig om de boom te snoeien.

Takken kunnen afsterven, of je wilt de vorm zelf veranderen. Dat is wanneer je zelf kunt uitmaken of je de boom wilt snoeien of niet. De snoei om de boom te vormen naar hoe jij het wilt wordt het best gedaan eind juni of begin juli. Dit is wanneer de sapstromen tot rust zijn gekomen.

Om de esdoorn in bedwang te houden, raden wij aan om de laagste takken te verwijderen in het najaar, ofwel tussen oktober en december. Deze periode wordt ook wel de zware snoei genoemd.

Japanse esdoorn snoeien hoe doe je wanneer

Hoe snoei je deze boom

Grote en dikke takken van de Japanse esdoorn zaag je het best af. Let hierbij wel op dat je niet glad langs de boom zaagt, want anders beschadig je de takkraag die de boom nodig heeft.

Je kunt om het jezelf gemakkelijker te maken de takken in delen zagen. Zo voorkom je extra schade aangezien het laatste deel van de tak bij het zagen kan afscheuren.

Begin met een flinke zaagsnede aan de onderkant van de tak. Bij een hele dikke tak kun je zagen op ongeveer 10 cm van de stam af. Bij dunnere takken hou je 5 cm aan.

Je houdt dan de stomp over. Daarna kun je de stomp verder afzagen. Tussen de stam en de takkraag moet voldoende afstand behouden worden, zodat je de boom niet beschadigt.

Bij het snoeien knip je de takken wat terug. Dit terugknippen van de Japanse esdoorn hangt af van de grootte van de struik en wat jouw wensen zijn.

Ten slotte kun je bij een zieke esdoorn snoeien als er Monilia Rot is opgetreden. Ongunstige locaties voor de plant veroorzaken en bevorderen het uitdrogen en afsterven van de scheutpunten.

Bij het ontdoen van de ziekte bij de Japanse esdoorn wordt er niet naar het seizoen gekeken. Dan ontdoe je de esdoorn van de geïnfecteerde delen.

Welk gereedschap heb je nodig om de boom te snoeien

Om je Japanse esdoorn te snoeien heb je een stevige snoeischaar nodig. Een zaag voor takken kan ook handig zijn bij de oudere houtige bomen. Let er wel op dat je gereedschap altijd scherp is, aangezien de Japanse esdoorn niet goed tegen snoeien kan.

Ook is het aan te raden om bij het snoeien handschoenen te gebruiken: lichte rubberen handschoenen voor in de tuin beschermen de handen, verstevigen je grip en maken het gemakkelijker om met de snoeischaar te knippen.

Japanse esdoorn wanneer snoeien

Waar moet je op letten bij de Japanse esdoorn

Japanse esdoorns koop je het best in het voorjaar, wanneer de boom er compact en gezond uitziet. Kies voor een standplaats die beschut is tegen de wind en bij voorkeur in de halfschaduw staat. De luchtvochtigheid moet bij de Japanse esdoorn hoog zijn en blijven.

Oudere esdoorns zijn winterhard, maar bij jonge Japanse esdoorns is het beter om in de winter bescherming te bieden. Dek de wortelzone in de winter dus het best af met bladeren of versnipperde boomschors.

Daarnaast zijn er ziektes waar de esdoorn last van kan krijgen. De Japanse esdoorn is gevoelig voor galmijten, die aan plantencellen zuigen. De bladeren die sterk aangetast zijn, kun je verwijderen, maar bestrijding is niet echt noodzakelijk.

Lees ook volgende interessante blogs rond het snoeien van tuinbomen!

Veel tuinplezier!