Kastanjeboom stekken – wanneer en de beste manier 

Tamme kastanjes zijn grote bomen die veel ruimte innemen. De boom is geliefd vanwege zijn mooie en brede kroonvorm. In de zomer bloeien witte bloemen aan de kastanjeboom, terwijl in de herfst de kastanjes vallen. Het is niet noodzakelijk om de tamme kastanje te snoeien of te stekken, maar als je deze boom in je tuin hebt staan, is het aan te raden om hem te snoeien.

Het snoeien van de tamme kastanje zorgt ervoor dat de boom niet te groot wordt. Jonge, tamme kastanjebomen snoei je om hun groei te sturen, terwijl volwassen kastanjebomen eens per jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben.

In deze blogpost zal het gaan over:

  1. Wanneer je de kastanjeboom best stekt;
  2. Hoe je je kastanjeboom stekt;
  3. Het gereedschap nodig om een kastanjeboom te stekken;
  4. Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je kastanjeboom stekt en waar je op moet letten;
  5. Conclusie; 

Wanneer stek je het best je kastanjeboom? 

De zomermaanden zijn de ideale maanden om te stekken, of uiterlijk in september. Deze boomsoort begint al vroeg in het jaar met een actieve sapstroom.

De boom kan in het voorjaar bloeden als je dan stekt, wat betekent dat het sap eruit druppelt. Hoewel de boom dit overleeft, is het aan te raden om de tamme kastanje enkel in de zomermaanden te stekken.

Het is afhankelijk van het soort kastanjeboom in je tuin wanneer je het beste kunt stekken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tamme en wilde kastanjebomen. Tamme kastanjes beginnen al vroeg in het jaar met hun sapstroom, wat kan leiden tot bloeden bij het stekken in het voorjaar.

De winter is de periode waarin de bomen in rust zijn. Om de boom te vormen of de hoogte te beperken, doe je dit op een droge dag in de winter.

Bij zieke of gebroken takken wacht je niet met snoeien tot de winter, maar handel je direct, zolang het maar droog is.

wanneer kastanjeboom stekken

Hoe stek je de kastanjeboom? 

Verwijder nooit meer dan een derde van de boom in één jaar, anders raakt de boom te veel beschadigd.

Aan de takken die in de schaduw hangen, groeien geen kastanjes. Kastanjes hebben zonlicht nodig om te groeien. Je kunt proberen de tamme kastanje te vermeerderen door zaden te laten ontkiemen. Leg de kastanjes op de aarde in een pot, voeg bladeren en vocht toe. Dek de pot af om de luchtvochtigheid te behouden.

Een andere optie is om de oude, lage zijtakken af te leggen om zo de tamme kastanje te vermeerderen. Buig de takken naar de grond zodat ze contact maken met de grond. De takken kunnen terugspringen, dus het is aan te raden er iets op te leggen; de takken zullen uiteindelijk wortelen.

Het stekken gaat als volgt:

  1. Snij een takje van een scheut die is aangegroeid het jaar ervoor.
  2. Om het wortelen te bevorderen steek je dit takje in de grond met eventueel stekpoeder om het wortelen te verbeteren.
  1. Snoei de zijscheuten aan de stammen weg en verwijder de zware of beschadigde takken. Daarbij gebruik je best schoon en scherp gereedschap.

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat het wortelproces voltooid is, hoewel succes niet gegarandeerd is. Het vermeerderen van een tamme kastanje wordt alleen aanbevolen als je voldoende ruimte in je tuin hebt. Het meest populaire snoeisysteem voor de kastanjeboom is het centrale leidingsysteem, waarbij alle leiders worden verwijderd om de groei in hoogte te bevorderen.

3. Het gereedschap nodig om een kastanjeboom te stekken


Voor het stekken en snoeien van zijscheuten aan de stammen en het verwijderen van zware en beschadigde takken heb je schoon en scherp snoeigereedschap nodig. Het juiste gereedschap is cruciaal bij het snoeien van de kastanjeboom. Je hebt onder meer nodig:

  • Snoeischaar voor de takken met een diameter van minder dan een centimeter.
  • Schoon en scherp snoeigereedschap .
  • Snoeischaar is nodig voor de takken met een diameter van minder dan een centimeter.
  • Voor takken van 2,5 cm tot 5 cm is er een takkenschaar nodig.
  • Voor de grotere takken om de kastanjeboom te stekken is een takkenzaag aan te raden. 
kastanjeboom stekken hoe

4. Vaak voorkomende fouten wanneer je de kastanjeboom stekt

  1. Je hebt de boom te veel laten bloeden, of je hebt te veel risico’s genomen tijdens het stekken.
  2. De tamme kastanje veel te vroeg of laat stekken. Je stekt de tamme kastanje best in de zomermaanden.
  3. De bomen zijn slapend in de winter, dus is het aan te raden om op een droge dag in de winter te vormen en de hoogte te beperken.
  4. Zieke of gebroken takken moet je direct terugstekken tot de winter is, maar je moet dan ook meteen meteen handelen. 
  1. Verwijderen van meer dan een derde van de boom in één jaar kan de boom permanente schade toebrengen, dus is het aan te raden om altijd te matigen hierbij. 

Tamme kastanjes zijn bovendien gevoelig voor ziekten meeldauw en verwelkingsziekte. 

Verwelkingsziekte kan ervoor zorgen dat de hele boom afsterft. Houtkanker veroorzaakt kankerachtige gezwellen op takken en twijgen, waardoor het zieke hout afsterft. 

Bladvlekkenziekte herken je aan olijfbruine ronde tot ovale vlekken met veel kleine zwarte puntjes op het kastanjeblad. Een gezonde bodem en goede verzorging zijn essentieel om de tamme kastanje te laten bloeien.

5. Conclusie 

De kastanjeboom is een prachtige, grote boom die veel verzorging vereist en ruimte inneemt. Het onderhouden en stekken van deze boom vergt aandacht voor vele aspecten. De boom is gevoelig voor diverse ziekten. Het is van cruciaal belang om op het juiste moment, met het juiste gereedschap en op de juiste wijze te snoeien. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is.

Author

  • Thomas Goe

    Thomas is een gepassioneerd tuinder die graag haar kennis en ervaring deelt over het kweken van planten en bomen. Met jarenlange praktijkervaring en een diepgaand begrip van het onderwerp, schrijft Thomas boeiende en informatieve artikelen over alle aspecten van tuinieren, van planten tot composteren. Zijn artikelen geven praktische tips die zowel beginnende als ervaren tuiniers helpen hun doelen te bereiken.

    View all posts

Geef een reactie