Het planten, verzorgen en snoeien van walnootbomen – beste manieren

Walnootbomen zijn geliefd om hun heerlijke noten en hun majestueuze aanwezigheid in de tuin. Ze zijn echter niet de gemakkelijkste bomen om te kweken en vereisen enige kennis en zorg om optimaal te gedijen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het planten, snoeien en verzorgen van walnootbomen.

Lees ook:

Vlinderstruiken stekken

Japanse esdoorn verzorgen

Voor een prachtige tuin deze zomer!

Planten van walnootbomen

Het succes van een walnootboom begint bij het kiezen van de juiste locatie en het goed planten van de boom.

 1. Kies de juiste locatie:
  • Zonlicht: Walnootbomen hebben veel zonlicht nodig. Kies een plek in je tuin waar de boom minstens zes uur direct zonlicht per dag krijgt.
  • Bodem: Walnootbomen geven de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 is ideaal. Vermijd gebieden met zware kleigronden die slecht afwateren.
  • Ruimte: Walnootbomen kunnen groot worden, dus zorg voor voldoende ruimte. Plant de boom minstens 12 meter van gebouwen, leidingen en andere bomen.
 2. Planten van de boom:
  • Voorbereiding: Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de wortelkluit en even diep. Meng de uitgegraven grond met compost om de vruchtbaarheid te verbeteren.
  • Planten: Plaats de boom in het gat, zorg ervoor dat de wortelhals (waar de wortels de stam ontmoeten) gelijk is met de grondlijn. Vul het gat met de gemengde grond en druk deze voorzichtig aan om luchtbellen te verwijderen.
  • Water: Geef de boom direct na het planten grondig water om de grond rond de wortels te stabiliseren.

Snoeien van walnootbomen

Snoeien is cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van een walnootboom. Het helpt om de vorm van de boom te behouden, licht en lucht door de boom te laten circuleren, en dode of zieke takken te verwijderen.

 1. Jonge bomen snoeien:
  • Vorming: Snoei jonge bomen om een sterke centrale leider en een evenwichtige vorm te bevorderen. Verwijder concurrerende scheuten en zijtakken die een scherpe hoek met de stam vormen.
  • Tijdstip: Snoei jonge walnootbomen in de late winter of vroege lente voordat de nieuwe groei begint.
 2. Volgroeide bomen snoeien:
  • Onderhoud: Verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Snoei ook takken die kruisen of tegen elkaar schuren.
  • Tijdstip: Voor volwassen bomen is de beste tijd om te snoeien in de late zomer, wanneer de boom minder sap produceert. Dit helpt om bloeden te voorkomen en vermindert het risico op ziektes.

Verzorgen van walnootbomen

Naast planten en snoeien, vereist de verzorging van walnootbomen regelmatige aandacht om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en goed produceren.

 1. Water geven:
  • Jonge bomen: Geef jonge walnootbomen regelmatig water om een diep wortelstelsel te ontwikkelen. Ze hebben vooral tijdens de eerste jaren na het planten regelmatig water nodig.
  • Volwassen bomen: Volgroeide walnootbomen zijn relatief droogtetolerant, maar tijdens droge perioden kan extra water helpen om de notenproductie te ondersteunen.
 2. Bemesten:
  • Voeding: Walnootbomen hebben regelmatig voedingsstoffen nodig. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Bemest de boom in het vroege voorjaar en opnieuw in de vroege zomer.
  • Compost: Het aanbrengen van een laag compost rond de basis van de boom kan helpen om de bodem vruchtbaar te houden en vocht vast te houden.
 3. Ziekten en plagen:
  • Inspectie: Controleer regelmatig op tekenen van ziekten en plagen, zoals bladvlekken, schimmel of insecten. Vroege detectie en behandeling kunnen ernstige schade voorkomen.
  • Behandeling: Gebruik indien nodig biologische of chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten en plagen te beheersen. Zorg ervoor dat je de instructies op het etiket volgt voor een veilige en effectieve toepassing.
 4. Bodem en mulchen:
  • Mulch: Breng een laag mulch rond de basis van de boom aan om onkruid te onderdrukken, vocht vast te houden en de bodemtemperatuur te reguleren. Houd de mulch enkele centimeters van de stam verwijderd om schimmelproblemen te voorkomen.

Conclusie

StapBelangrijkste punten
PlantenKies een zonnige plek, vruchtbare grond, geef ruimte
Snoeien jonge bomenVorming in late winter/vroege lente
Snoeien volwassen bomenOnderhoud in late zomer, verwijder dode/zieke takken
Water gevenRegelmatig voor jonge bomen, extra bij droogte voor volwassen bomen
BemestenGebruik uitgebalanceerde meststof, compost
Ziekten en plagenRegelmatig controleren, tijdig behandelen
MulchenHoudt onkruid weg, behoudt vocht, regelt temperatuur
samenvatting walnoten verzorgen

Het kweken van walnootbomen vereist geduld en zorg, maar de beloning is het waard. Door de juiste stappen te volgen bij het planten, snoeien en verzorgen van je walnootboom, kun je genieten van een gezonde boom die jarenlang heerlijke noten produceert. Zorg voor een goede locatie, regelmatig water en voedingsstoffen, en houd de boom vrij van ziekten en plagen. Met de juiste aandacht zal je walnootboom een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin.

Author

 • Thomas Goe

  Thomas is een gepassioneerd tuinder die graag haar kennis en ervaring deelt over het kweken van planten en bomen. Met jarenlange praktijkervaring en een diepgaand begrip van het onderwerp, schrijft Thomas boeiende en informatieve artikelen over alle aspecten van tuinieren, van planten tot composteren. Zijn artikelen geven praktische tips die zowel beginnende als ervaren tuiniers helpen hun doelen te bereiken.

  https://tuintoppers.be info@tuintoppers.be Goe Thomas

Geef een reactie