De agapanthus, ook wel bekend als de Afrikaanse lelie, is erg geliefd als plant voor op het terras of balkon. Dit maakt hem populair onder tuinliefhebbers. Tevens is het mogelijk de agapanthus in de volle grond van je tuin te planten, waarmee je een aantrekkelijk hoogteverschil creëert.
De plant kan namelijk wel tot 1 meter hoog worden. In de maanden juli en augustus tooit de agapanthus je tuin met schitterende bloemenclusters. Gedurende de bloeiperiode toont de agapanthus zijn prachtige bloemenpracht.
Weet dit voor je begint
De agapanthus bestaat in bladverliezende of bladhoudende varianten, en elke soort heeft een eigen snoeimethode nodig. Bladhoudende agapanthussen moeten in de winter naar binnen worden gebracht en overwinteren in een koude, vorstvrije ruimte met voldoende licht. In een koude en droge omgeving voorkom je rotting van de wortels en bevorder je de groei.
De bladverliezende soort agapanthus kan je buiten in de volle grond plaatsen. Bij strenge vorst is het aan te raden de plant te beschermen met een laag bladeren of een deken. Bladverliezende agapanthussen kun je in de winter beter binnenhalen.
De Afrikaanse lelie heeft een bloeiperiode in de zomer, maar in de winter is het verstandig om de plant te beschermen door deze af te dekken of naar binnen te halen.
In deze blogpost zal het gaan over:
- Wanneer je agapanthus snoeit;
- Hoe je agapanthus snoeit;
- Gereedschap nodig om agapanthus te snoeien;
- Snoeien van jonge agapanthus;
- Snoeien van volgroeide agapanthus;
- Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je agapanthus snoeit;
- Conclusie;
Wanneer snoei je een agapanthus
Bladverliezende agapanthussen behoeven geen snoeiwerk. Je kunt echter wel de uitgebloeide stengels tot aan de grond afknippen tijdens het bloeiseizoen.
Voordat je begint met snoeien, is het essentieel om enkele belangrijke punten te overwegen.
Het is aan te raden de Afrikaanse lelie na de bloeiperiode terug te snoeien. Hierdoor wordt de energie van de plant niet besteed aan zaadvorming, maar juist aan de versterking van de plant en de wortels. Dit resulteert in meer en grotere bloemen het volgende jaar, doordat de plant dan over meer energie beschikt.
Hoe snoei je een agapanthus
- Snij de oude bloemknoppen af nadat de bloemen van de lelie verwelkt zijn en voor ze begonnen zijn met op te drogen of zaden voort te brengen;
- Knip door de stam bij zijn basis met een schaar, waar het uit de plant komt;
- Je kan elk moment dode of beschadigde bladeren afsnijden met een nette schaar.
Verwijder tevens de bladeren aan de basis van de plant en verwijder ze van de lelie; - Bij de bladverliezende soorten snoei je terug tot 10 cm van de grond nadat het gebladerte reeds gestorven is na de herfstperiode;
- Trim het gebladerte van de soorten terug naar de helft van de plant zijn hoogte, elke vier tot zes jaar na de herfst, in voorbereiding op onregelmatige groei;
- Graaf de wortels met een tuinschepje uit, maar zorg dat je ze niet beschadigt. Snij de wortels in drie stukjes met een scherp mes, zodat elk stuk zowel de bladeren als de wortels bevat;
- Herplant de verdeelde wortels met een diepte van 1/2e cm en verruim ze in alle richtingen 30 cm apart.
Het trimmen van de agapanthus gebeurt door de knoppen te verwijderen zodra ze verschijnen. Dit houdt de plant netjes en verzorgd gedurende de lente en zomer. Zonder deze trimmethode zal de plant zaad verspreiden en is het bloeiseizoen merkbaar korter. Om de agapanthus van zijn knoppen te ontdoen, gebruik je gewoon een tuinschaar om de verwelkte bloem te verwijderen en het kleine takje aan de voet van de plant weg te knippen.
Het terugsnijden van de agapanthus is ook een optie. Hierbij kun je de stengels tot ongeveer 10 cm boven de grond terugsnijden aan het einde van het bloeiseizoen. Je kunt ervoor kiezen om te wachten met het knippen van de plant tot de vroege lente, als je de structuur en textuur van de plant gedurende de winter wilt behouden.
Gereedschap nodig om agapanthus te snoeien
Een kleine snoeischaar zal volstaan voor het snoeien van de plant. Met een kleine snoeischaar snoei je gericht, zodat er geen bladschade kan optreden.
Al het materiaal nodig om leilinden te snoeien wordt onderhouden op dezelfde manier:
- Goed wassen met zeep en laten drogen, zodat er geen vuiligheid blijft plakken;
- Met een anti-roest spuitbus het staal voorzien van een laag die beschermt;
- Gebruik voor het verder verscherpen van het materiaal een slijpsteen;
- Snoeien van jonge agapanthus
Bij jonge agapanthusplanten is het raadzaam de bloemstengels na de bloei af te snoeien. Dit bevordert de vorming en structuur van de plant vanaf jonge leeftijd, waardoor de plant een sterke structuur ontwikkelt die het gedurende zijn hele leven zal behouden.
Wees echter voorzichtig bij het snoeien van jonge agapanthus en zorg ervoor dat je geen essentiële delen, zoals een uitgeleide arm, per ongeluk wegknipt.
Snoeien van volgroeide agapanthus
Bij volwassen agapanthus kun je het oude, niet-productieve hout uitdunnen. Volgroeide Afrikaanse lelies kunnen het beste in de vroege lente gesnoeid worden, wanneer het klimaat koeler is, gewoonlijk rond februari of maart.
Snoeien verbetert de gezondheid van de rijpende vruchten van de agapanthus, doordat het ervoor zorgt dat meer energie binnen de plant blijft. Verwijder dode, beschadigde of zieke bladeren van volgroeide agapanthus op elk moment van het jaar. Bij bladverliezende soorten kun je de bladeren laat in de herfst verwijderen, maar wees je ervan bewust dat dit de plant kwetsbaarder kan maken voor winterse weersomstandigheden.
Het is belangrijk om na de bloeiperiode geen bladeren te verwijderen, omdat dit de plant van essentiële energie berooft die nodig is voor de overwintering.
Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je agapanthus snoeit
Voor het snoeien van de Afrikaanse lelie zijn er een aantal fouten die je moet vermijden. Deze fouten maken betekent de plant kapot maken en mogelijks zelfs doden. Daarom is het belangrijk met deze zaken rekening te houden.
1. Snoeien zonder doel.
Bij het snoeien moet je altijd weten waar, hoe en waarom je snoeit. Snoeien zonder doel heeft als effect dat je slordig met de plant omgaat; wees daarom extra voorzichtig. Net als wanneer je een vlinderstruik stekt of snoeit dus.
2. Verkeerd gesneden tijdens het snoeien.
Tijdens het snoeien kan het gebeuren dat je ergens verkeerd snijdt. Op zich is dit geen probleem, maar bij jonge bomen kan dit gevaarlijk zijn. Ook mag je niet te veel deze fout maken, want zo dood je de plant.
3. Hevig snoeien tijdens het groeiseizoen.
Tijdens het seizoen waarin de lelie groeit, laat je hem best met rust, tenzij je weet wanneer en hoe te snoeien.
4. Bot gereedschap gebruiken.
Zorg dat je gereedschap altijd scherp is. Scherp gereedschap is beter dan bot gereedschap aangezien je dan veel minder fouten kan maken, nauwkeuriger bent en de plant niet kunt beschadigen.
5. Te veel snoeien.
Te veel snoeien kan ook gevolgen hebben voor de plant. De Afrikaanse lelie blijft een gevoelige en kwetsbare plant, dus is het best dat je zo goed mogelijk oplet met de hoeveelheid die je snoeit.
Conclusie
Het snoeien van een agapanthus kan zeer lonend zijn, mits correct uitgevoerd. Het is cruciaal om agapanthus te snoeien op de juiste tijdstippen, bij geschikte temperaturen en gedurende het passende seizoen. Bovendien is de plant gevoelig en vereist voorzichtigheid bij het snoeien.
Een groot deel van het succes bij het snoeien hangt af van het gebruik van goed onderhouden gereedschap. Bot gereedschap kan namelijk meer schade toebrengen aan de plant dan je zou verwachten. Zorg dus altijd voor scherp en goed onderhouden snoeigereedschap om de agapanthus optimaal te verzorgen.