Vlinderstruik stekken – zo heb je 100% succes

Heb je een vlinderstruik die jouw tuin verfraait, of ben je van plan er een te planten? Dan ben je wellicht benieuwd naar de beste verzorgingstips voor deze struik.

De vlinderstruik staat bekend om zijn vermogen om vlinders zoals de citroenvlinder en de atalanta aan te trekken, maar ook hommels vinden de weg naar deze plant. Met zijn fraaie verschijning en aangename geur is de vlinderstruik een ware aanvulling voor elke tuin en een plek om tot rust te komen.

Een minder bekend feit is dat de vlinderstruik gemakkelijk te vermeerderen is door middel van stekken. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere van deze struiken in je tuin te laten bloeien, wat weer meer prachtige vlinders aantrekt en zorgt voor een levendige, zomerse sfeer.

In deze blogpost behandelen we:

  1. Wanneer je de vlinderstruik best snoeit;
  2. Hoe je je vlinderstruik snoeit;
  3. Het gereedschap nodig om een vlinderstruik te snoeien;
  4. Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je vlinderstruiken snoeit;
  5. Conclusie.

Hou je van Japanse struiken en bomen? Kijk dan ook eens naar onze Anna Paulowna gids!

 Wanneer snoei je de vlinderstruik het best?  

De vlinderstruik gaat in november in rust, wat inhoudt dat de struik stopt met het aanmaken van nieuwe takken en bladeren en zich voorbereidt op de winter. Deze periode duurt tot ongeveer maart en biedt een uitgelezen kans voor het stekken van de struik.

De maand maart is ook een populair moment voor het snoeien van de struik, maar veel mensen geven de voorkeur aan het voorjaar. Een belangrijk aandachtspunt is dat de struik bij temperaturen rond de -15 graden Celsius kan afsterven.

Het stekken en snoeien kun je zowel in het voorjaar als in maart doen, zodat je slechts eenmaal aan de slag hoeft. Door in het voorjaar te stekken, profiteren de afgesneden takken direct van voldoende zonlicht, wat bevorderlijk is voor de groei en ontwikkeling tot een volwaardige vlinderstruik. Het stekken in de zomer of winter wordt sterk afgeraden vanwege de invloed van zonlicht en weersomstandigheden. De beste periodes zijn daarom maart of november.

Hoe een vlinderstruik stekken

Hoe stek je je vlinderstruik?  

Voor het stekken van je vlinderstruik heb je twee mogelijkheden:

  1. Je kiest ervoor om de vlinderstruik te stekken, door ze te dippen in stekpoeder en de takken in de grond neer te zetten;
  2. Je kiest ervoor om de vlinderstruik te stekken, dippen in stekpoeder en de takken vervolgens met een vaas met water in huis neer te zetten. 


Beide methoden zijn effectief; de keuze is aan jou. Het stekken van een vlinderstruik is relatief eenvoudig, maar zorg ervoor dat je de struik niet te ver terugsnoeit. Het is voldoende om ongeveer 10 takken te knippen voor het stekken.

Kies bij het stekken en snoeien voor de dikkere takken, niet voor de dunne takjes die bovenop de struik zichtbaar zijn. Na het afknippen van ongeveer 10 takken, kun je deze bundelen met een touwtje, dippen in stekpoeder en op een beschutte plek in de tuin of in de grond planten. De takken halverwege in de grond zetten en regelmatig water geven bevordert de ontwikkeling van wortels, waardoor uiteindelijk een volwaardige vlinderstruik ontstaat.

Een alternatief is de takken in een vaas met water plaatsen. Deze methode maakt het makkelijker om de wortelontwikkeling te observeren, waarna je de takken alsnog in de grond kunt planten.

Benodigd gereedschap voor het snoeien van een vlinderstruik

Voor het succesvol stekken van een vlinderstruik is het gebruik van geschikt gereedschap cruciaal. Een scherpe snoeischaar is onontbeerlijk om de struik precies en adequaat te kunnen knippen.

Het is af te raden om een andere soort schaar te gebruiken, omdat een snoeischaar speciaal ontworpen is met de juiste afmetingen en snijvlakken om de takken optimaal te snoeien. Een correcte snoeiwijze is essentieel, aangezien alleen goed geknipte takken de potentie hebben om te ontwikkelen tot een nieuwe vlinderstruik. Zorg dus dat je voor het snoeien van je vlinderstruik altijd een snoeischaar bij de hand hebt.

Draag bovendien geschikte kleding en passende handschoenen voor je veiligheid. Voor het snoeien van dikkere takken is het gebruik van een takkenschaar aan te bevelen.

Snoeien van vlinderstruik

De vlinderstruik is over het algemeen een onderhoudsvriendelijke plant. Problemen zoals ziektes en plagen komen zelden voor. Echter, in droge periodes kan spint optreden, herkenbaar aan lichtgekleurde, zilverachtige stipjes op de bladeren. Met de verandering van het zomerweer kan er ook meeldauw verschijnen, een dunne schimmellaag die een witte of grijze pluisvorming veroorzaakt op de plant.

Ook jonge scheuten van de vlinderstruik kunnen soms last hebben van bladluis, wat leidt tot het krullen en afvallen van de bladeren. Deze en andere kleine ongemakken zijn over het algemeen goed te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Vaak voorkomende fouten om te vermijden wanneer je vlinderstruiken snoeit;

  1. Let op het winterweer en de temperaturen buiten. De struik sterft af wanneer het buiten minder dan 15 graden onder nul wordt.
  2. Het is ten strengste afgeraden om de vlinderstruik in de zomer of winter te stekken. Dan is de boom het meest gevoelig en kwetsbaar.
  3. Gebruik de juiste snoeischaar. Een ander soort schaar gebruiken is niet aan te raden aangezien de snoeischaar de juiste afmetingen moet hebben. 

Conclusie


Vlinderstruiken vereisen specifieke zorg en aandacht om te floreren. Door de valkuilen te vermijden en de juiste snoeitechnieken toe te passen met geschikt en scherp gereedschap, kan de vlinderstruik uitgroeien tot een prachtige en verrijkende toevoeging aan je tuin, waar vlinders en andere insecten zich thuis voelen.

 

Author

  • Thomas is een gepassioneerd tuinder die graag haar kennis en ervaring deelt over het kweken van planten en bomen. Met jarenlange praktijkervaring en een diepgaand begrip van het onderwerp, schrijft Thomas boeiende en informatieve artikelen over alle aspecten van tuinieren, van planten tot composteren. Zijn artikelen geven praktische tips die zowel beginnende als ervaren tuiniers helpen hun doelen te bereiken.

    View all posts

Geef een reactie